Omschrijving

Het restaurant Las Dalias, verscholen in de tuin, biedt bohemien-wandelaars een unieke ervaring van de "munditerránea" keuken. Een mediterraan gastronomisch voorstel beïnvloed door de culturen dicht bij de wereld van Las Dalias. India, Thailand en Marokko versmolten in ons restaurant.

Geschiedenis Op 4 november 1954, het feest van Sint Charles, opende Las Dalias haar deuren. Wat begon als een bar langs de weg met een dansvloer is nu uitgegroeid tot een ware legende van Ibiza, een symbool waarvan de geschiedenis een substantieel deel uitmaakt van de eigen geschiedenis en cultuur van het eiland gedurende de laatste zes decennia.

Op die dag in 1954 verzamelde Joan Marí, een boer en timmerman, alle plaatselijke boeren in zijn zaak om het openingsfeest en de dag van de beschermheilige te vieren. Het evenement was een groot succes, met een omzet van 6.600 peseta's. Tijdens deze eerste jaren was Las Dalias de danszaal bij uitstek in het noorden van het eiland, de plaats om bruiloften, doopfeesten, communies en feesten te vieren. Het succes was zo groot dat de priester van San Carlos op feestavonden films begon te vertonen om te proberen zijn parochianen terug te slepen naar de parochie en hen te distantiëren van alcohol, dansen en de zonden van het vlees.

En zo kwamen de jaren '60 en ook het massatoerisme, wat de stichter, de heer Juan, ertoe bracht contact op te nemen met de eerste touroperators, aan wie hij barbecue-shows aanbood. In de tuin van Las Dalias kon je voor 125 peseta's genieten van live flamenco en een barbecue met alle sangria en champagne die je maar kon drinken. Het succes was zo groot dat Juan Marí besloot de zaak uit te breiden door in de kelder een restaurant-winkel te bouwen. Het duurde niet lang of er verschenen imitators en de barbecuezaak verhuisde naar het zuiden, dichter bij de hotels. Dit zou de eerste crisis zijn die Las Dalias zou doormaken.

DE HIPPIES ARRIVEERDEN
Eind jaren zestig, begin jaren zeventig verschenen de hippies op Ibiza. In die tijd begon de vlooienmarkt van Es Canar, en Las Dalias werd de plaats die door de "peluts" (langharigen, zoals de plaatselijke bevolking ze noemde) werd uitgekozen om elkaar te ontmoeten na afloop van de dag. Zo ontstond in de tuin van Las Dalias elke woensdag de eerste "jamsessie", geïmproviseerde concerten waarbij wereldberoemde muzikanten onverwacht op het eiland verschenen. Het gerucht gaat zelfs dat Bob Marley aan een van deze onherhaalbare avonden zou hebben deelgenomen. De Jamaicaanse muzikant verbleef met zijn band in een huis in San Carlos ter gelegenheid van het legendarische concert dat hij in 1978 op Ibiza gaf. Het is bekend dat ze op een avond allemaal in Las Dalias hebben gegeten... Was er die avond een 'jamsessie'? Wie weet, in die tijd waren er nog geen mobiele telefoons en niemand nam de moeite om foto's te maken of de gebeurtenissen vast te leggen.
Ondertussen wordt Juanito, de zoon van de eigenaar, ouder en is hij klaar om de teugels van het familiebedrijf over te nemen. We zitten al in de jaren 80, een tijd van duizelingwekkende veranderingen in Las Dalias. In 1984 nam Juanito contact op met het pas opgerichte Estudios Mediterráneo, dat onder meer leden van Judas Priest en de legendarische Vicente "Mariscal" Romero toebehoorde. Veel van de groepen die daar opnamen namen afscheid van het eiland met een testconcert in Las Dalias. Op de podia stonden artiesten als UB40, Stan Webb en Nina Hagen. Ook Spaanse artiesten als Banzai, Barón Rojo, Gato Pérez, Medina Azahara, La Frontera, Rebeldes, Obús en Barricada speelden onvergetelijke avonden in de tuin van Las Dalias. Tegelijkertijd begonnen veel internationale artiesten te verschijnen onder het publiek bij concerten in Las Dalias, zoals Brian May (Queen), Ron Wood (Rolling Stones), Jimmy Page (Led Zeppellin), Mike Oldfield, Bob Geldof, enz.
De brand die de Mediterráneo Studio's in 1989 verwoestte, maakte een einde aan een turbulent decennium en liet de muzikale kant van het bedrijf enigszins in de vergetelheid raken. Maar in 1985 werd de eerste vlooienmarkt geboren, dankzij het idee van de Engelse galeriehoudster Helga Watson-Todd en Juanito. In het begin waren er vijf kramen, maar in de loop der tijd is de markt uitgegroeid tot een niet te missen plek op het eiland, met bijna 300 kramen.

HET HUIS VAN DE MUZIEK
Las Dalias heeft muziek in zijn DNA, en zo werd in 1997, met de opname van muzikant en promotor Chris González in het personeel van het huis, het programma hervat. In deze jaren hebben figuren als Nina Hagen, Paul Collins, Lee Rocker, Javier Vargas, Loquillo, Carlos Segarra, Coque Malla, Charlie García, Javi Andreu, Nel.lo & la banda del Zoco en Nacho García Vega hier gespeeld.

De laatste jaren zijn in Las Dalias verschillende feesten georganiseerd, waarbij de muziek- en entertainmentagenda is uitgebreid met essentiële evenementen zoals "Namasté", het beroemdste alternatieve feest op Ibiza, waarvan de hippiegeest een groot publiek aantrekt. Er worden ook verschillende evenementen en kunsttentoonstellingen gehouden. In 2005 ontstond de Nachtmarkt, een meer ontspannen nachtelijke versie van de traditionele zaterdagmarkt.

In 2010 begon een nieuw tijdperk: de markt is een symbool van het eiland geworden. Het Las Dalias Ibiza & Formentera Magazine werd geboren en de Las Dalias concerten kregen een zeer prominente plaats op de Ibiziaanse culturele agenda. Deze hoek van Sant Carles wordt een cultlocatie met optredens van muzikanten als de grote Kiko Veneno en Manu Chao. Tegelijkertijd krijgt het restaurantaanbod steeds meer ruimte en strekt het zich uit tot aan het strand van Es Figueral met El Chiringuito.

DE DAHLIA'S OP WEG
Het was in het tweede decennium van de 21e eeuw dat Las Dalias de sprong buiten het eiland waagde met Las Dalias On The Road, een avontuur dat ons in 2014 en 2016 naar Amsterdam bracht. In 2010 en 2011 kon ook Madrid genieten van onze straatmarkt, onze optredens en de puurste Las Dalias-stijl tijdens kampen in het Palacio de Deportes de la Comunidad de Madrid.

Maar het is misschien wel het muzikale aspect dat zich de afgelopen jaren het meest heeft ontwikkeld, waarbij Las Dalias een bedevaartsoord is geworden voor grote sterren uit de nationale en internationale muziekscene. Het optreden van Manu Chao, met meer dan 4.000 aanwezigen, was een keerpunt en toonde aan dat Las Dalias in staat is een evenement van deze omvang te organiseren.

AWARDS
Het goede werk gedurende al deze jaren is erkend met verschillende prijzen. De meest recente was die van Diario de Ibiza voor Business Initiative voor "haar lange geschiedenis, haar vermogen om haar wortels te behouden en zich tegelijkertijd aan te passen aan nieuwe tijden en haar belangrijke bijdrage aan het culturele aanbod van het eiland". De gemeenteraad van Santa Eulària des Riu heeft Las Dalias erkend als Plaats van Toeristisch Belang en de Balearenregering heeft ons de Prijs voor Toerisme 2016 toegekend. Prijzen waar we dankbaar voor zijn en die ons aanmoedigen om te blijven werken en verbeteren. Maar de beste onderscheiding is ongetwijfeld die van alle bezoekers die we elk jaar ontvangen en die ons elke zomer weer komen opzoeken.

Locatie

San Carlos, Santa Eulària des Riu, Balearic Islands 07850, Spain

Gesloten
Vandaag gesloten
 • Maandag

  Gesloten

 • Dinsdag

  Gesloten

 • Woensdag

  Gesloten

 • Donderdag

  Gesloten

 • Vrijdag

  24h geopend

 • Zaterdag

  24h geopend

 • Zondag

  Gesloten

 • 28 september 2023 8:22 am lokale tijd